Råd og guides

Lån penge til en ven – det skal du være opmærksom på

Hvis du har en ven i økonomiske problemer, kan det være svært ikke at hjælpe, hvis du har styr på din egen økonomi. Før du låner penge til en ven, er det en god idé at overveje nogle af de andre alternativer, der findes til at hjælpe økonomisk. Her kan du få nogle gode råd til, hvis en af dine gode venner spørger dig om et lån.

Hvordan er hans situation?

Før du bare låner din ven penge, skal du kende til hans økonomiske situation. Hvad skal pengene bruges til, og hvorfor har han ikke selv råd til det, han så gerne vil have. Tit graver problemerne dybere end som så, og det vil være en langt større hjælp for din ven, at du hjælper ham med de problemer i stedet for bare at låne ham eller hende penge.

Har du selv råd?

Naturligvis skal du også tage højde for, om du overhoved har råd til selv at undvære nogle penge. Her kan det være en god ting at lægge et budget, hvor du kan se udviklingen i din økonomi, når du låner pengene ud til din ven. Føler du ikke, at du har råd, skal du aldrig føle dig presset til at låne penge ud. Problemerne er jo ikke dine. Måske kan du hjælpe din ven på andre måder?

Kan du hjælpe på andre måder?

Hvis du ikke ønsker eller ikke kan hjælpe din ven økonomisk, kan du se, om du ikke kan hjælpe på andre måder. Det kunne være ved at invitere ham eller hende på en middag i ny og næ, tilbyde hjælp til at holde styr på økonomien, eller ved at give nogle af dine gamle ting, som du ikke bruger. Det kan også være, at du kender nogle, der kunne have brug for din vens kompetencer, hvis vedkommende er ledig? Hvis din ven har meget gæld, kan du også hjælpe med at få forhandlet nogle gode tilbagebetalingsvilkår, der vil gøre det billigere for din ven at afdrage på gælden. Der er masser af muligheder for at hjælpe uden at skulle frem med pengepungen.

Hvis du låner penge ud

Hvis du vælger at låne penge ud til din ven, skal I altid lave en klar låneaftale med vilkår. Det er for Jeres begges sikkerhed, og aftalen skal give tryghed for Jer begge. Det er også her det skal angives, hvis der kommer renter eller gebyr på lånet eller om det skal være en hvor han kan lån penge gratis. I låneaftalen skal det også være klart, hvor meget der skal afdrages hvornår.